Victoria Stolojanu Munteanu de 3 x Scriitoare

ABONATI-VA ! * YOUTUBE *
* 13.350.000 VIZIONARI * 23.000 ABONATI *

Victoria Stolojanu Munteanu de 10 x Scriitoare, Zece carti lansate !

Scriitoarea gorjenilor de pretutindeni !

PE SCENA LITERATURII SI A ARTEI

VIDEO


Unde ni sunt visatorii? Unde ne sunt inteleptii ?...
si daca n-or fi, unde ne sunt arheii, ,,genii zburande,, care ne calauzesc destinul?

de Victorita Stolojanu Munteanu

Acum si aici e raiul. Demonstrati ca traiti cu adevarat, ca iubiti viata, frumosul, fericirea! Unde ni sunt visatorii? Se intreba Alexandru Vlahuta acum mult timp, si parca sa ne amintim poezia lui:

Victoria Stolojanu Munteanu de 12 x Scriitoare ! Peste 12 carti publicate   Nu stiu, e melancolia secolului care moare,
Umbra care ne ineaca la un asfintit de soare,
Sau deceptia, durerea luptelor de mai-nainte,
Doliul ce se exala de pe-atatea mari morminte,
Raspandindu-se-n viata, ca o trista mostenire,
Umple sufletele noastre de-ntuneric si mahnire,
si imprastie in lume o misterioasa jale,
Parc-ar sta sa bata ceasul stingerii universale;

Caci ma-ntreb, ce sunt aceste vaiete nemangaiate,
Ce-i acest popor de spectri cu priviri intunecate,
Chipuri palide de tineri osteniti pe nemuncite,
Tristi poeti ce plang si canta suferinti inchipuite,
Inimi lase, abatute, far-a fi luptat vrodata,
si straine de-o simtire mai inalta, mai curata!
Ce sunt bratele acestea slabe si tremuratoare?
Ce-s acesti copii de ceara fructe istovite-n floare? ...
Societatea aceasta a inceput cu salvarea lui Barabas si rastignirea lui Isus. Stiti ce se va intampla daca vor aparea personaje pozitive, cu fapte exemplare, desigur tot oameni din carne? Personajele pozitive atrag faptele pozitive.
Stim, coruptia si faptele rele incep in scoala. La acordarea notelor si premiilor vedem ca se ,,da valoare’’ la ce n-are . Cum ar fi sa se dea premii pe drept? si note pe drept?
Societatea aceasta e intesata de minciuna. Promit precum sefii companiilor miniere ca vor aplica masuri cu privire la protejarea investitiilor si anticoruptie sau ca politicienii cu privire la egalitatea de sanse. Odata concesiunea obtinuta si alegerile castigate uita ca promisiunea e un stres si dupa ea vine asteptarea. si ce asteapta afaceristii dupa ce bancile promit imprumuturi mari cu dobanzi mici sau anulari de obligatii restante sau fetele seduse dupa Casanova care le agata, le spunea cuvinte elaborate: ,, aleasa inimii’’ sau le arata iubirea prin fapte mitologice ,,vei fi mereu din povestea mea’’ ,,vom fi voiosi si teferi/ vei pierde teama de parinti si dorul de luceferi’’ ? Asteapta respectarea cuvantului dat.
Ce inseamna pentru mincinosi posibilitatea unei pedepse cu lacuste si foamete? Desigur fara mana cereasca. O ignora. Ce e pentru ei nerespectarea promisiunii sau faptul ca cineva le va spune ca nu sunt de cuvant?
Societatea noastra nu respecta proprietatea intelectuala. Declara asta, o pun numarul 1 pe agenda, dar abea asteapta sa vina spre ei proprietatea funciara sau intelectuala, ca prada intr-o capcana tip .,,Taul fara fund’’, ca sa le fure. Pai companiile miniere nu isi afirma disponibilitatea de a lupta i`mpotriva coruptiei dar in lupta pentru concesionare ele nu se dau in laturi de la nimic? E un fel de ,,declaratie de dragoste pina una/alta’’, cum se spune.
Si iar se revine si se teoretizeaza ca are loc globalizarea comertului international si a dreptului de proprietate intelectuala, ca inovatia tehnologica e unul dintre motoarele globalizarii si ca un rol deosebit de important il are tehnologia de informare si comunicare. Asta da, s-a realizat.
Dar vin bogatii lumii, aceia care au dat Romaniei ,,hormonica si ciobanul’’ drept model psihologic ca sa nu-i cada copilasii in depresie si care spun ca dau bani desteptilor omenirii daca inoveaza in directiile viselor lor (dar nu i-a luminat Dumnezeu cu vise, caci ce a dat lui Faust creatorul i-a si luat, ca tot nemultumit a ramas, dar ce i-a dat lui Goethe…ah, ce i-a dat lui Goethe!), ca domeniul cercetarii medicale sau cel al aparitiei omului pe pamant dar sa nu mai auda de Dumnezeu, etc. si uite, cancerul e tot cancer, nimeni, cat de bogat nu a cumparat nici moartea pana acum, macar ca la 90 de ani isi mai fac pofta de viata cu te miri ce blonde pe care le dau rolul de stele pe cerul Holywodului, le lasa averea, avere pe care ele o dau toata pe renovarea unei vile de pe ,,Coasta lui Azor’’ si nestiind ce mult costa toata marmura de Carara plus oglinzile de Venetia si cristalele de Murano cu care isi decoreaza closetele dupa aventura analfabeta (ca n-au stiut sa faca o socoteala si au ramas din bogate datoare) redecorarii vilei, ajung in sfarsit la valoarea lor adevarata, adica sa doarma, datoare, intr-o rulota cu iubitul, electrician cu muschi pectorali.
Un avatar al meu ma intreaba: au luat si premiul Gramy si Globul de Aur si toate celelalte? Cat despre Dumnezeu ce sa spunem, se releva mintii noastre in toata splendoarea lui: inca mai bate cu anul dar cateodata si cu ceasul, ca de-aia spunem si martea si sambata ca ,,sunt trei ceasuri rele’’.
Un fapt este clar: cel nascut cu dor de luceferi nu-l pierde niciodata. Tot dor de luceferi il soarbe si geniul …(o sete care-l soarbe).
Poate sunt vinovati si oamenii destepti si intelepti. S-au retras din centrul actiunii. E fapt dovedit, o spunea Heinrich Heine: Cand pleaca eroii, in arena apar clovnii...si iata ce avem, bufonerie! Un om destept poate face pe prostul oricat dar erou nu mai este, faptele lui bune intra in uitare fiindca in loc sa moara sub semnul vietii, luptand, ca eroii tragediilor ( care? Antice) el alege sa traiasca sub semnul mortii. Indiferenta lui il ucide si pe el si pe ceilalti. si uite ca ucide la propriu.
Dar ce se intimpla cu cei care triumfa necinstit si marsav? Cu hotii de inteligenta ce se intampla?
Se spune ca bolsevicii au ingropat tot. Pentru ca proprietarii descoperirilor si cei ai paminturilor sa nu ceara nimic in schimb. Invers fac sa para americanii si U.E. Desi constienti ca ,,nu exista solutii miraculoase’’ I.Q comunitar presupune respectarea drepturilor de proprietate intelectuala mai inainte de ,,masurile cu privire la protejarea investitiilor si anticoruptie’’ dar dupa drepturile muncii, mediul si securitatea acestuia.
Dreptul de proprietate intelectuala se afla in fruntea agendei SUA . FMI vrea de la SUA o cooperare internationala activa dupa 11 septembrie 2001.
De ce atata preocupare pentru binefacerile stiintei?
Sa fie pentru ce justifica unele carti despre globalizare? Se spune ca ,,elementele de natura tehnico-stiintifica sunt generatoare ale globalizarii, stiinta e o forta de productie, spuneau comunistii, KBO e ramura ECONOMIEI CARE SE OCUPA NUMAI DE cresterea economica prin incorporarea stiintei in toate.
E altfel si stim foarte bine: toate problemele despre care se vorbeste continuu sunt nerezolvate: problema subnutritiei si saraciei, problema egalitatii de sanse si da, cunostintele, stiinta sunt forta de productie, imping societatea inainte. Dar unde ni sunt desteptii? E clar ca teoretizarea continua si dezbaterea acestor probleme denota… ce altceva decat lipsa solutiilor?
Cine va mai rezolva problemele grave ale omenirii, fiindca omenirea a fost si a ramas ,,la raspintie ‘’, geaba Clubul de la Roma, geaba Runda Uruguay si Paraguay, geaba globalizare si etc?
,,Uscativ asa cum este, garbovit si de nimic/Universul fara margini e in degetul lui mic’’. Unde este acest geniu social sa mai faca pace? Unde sunt: Solomon, chiar de Gargantua si Pantagruel ne e dor, ce sa zicem, si Saherezada ar pune problema zilelor acestea mai bine decit toti care o pun. Pana si Judecata nebunului lui Voltaire din ,,Candid, zadig sau optimismul’’ ar fi mai acatari.
Sau o fi dragostea o solutie? Sa nu uitam ca ,,Decameronul‘’ a aparut dupa o perioada de ciuma.
E vorba de o retragere in carapace la recomandarea lui Eminescu din Glossa? ,, Nu spera…
Tu aseaza-te de-o parte …
Ce e rau …
Ce e val….
Totusi ceva s-a pierdut atunci cand stiinta, cultura si arta au ajuns sa fie dominate de motivatia profitului. Asta tot ca sa –i faca pe destepti sa iasa din carapace si, sa dam doar un exemplu: au ajuns sa declare ludicul poezie. Nici macar o reactie n-a venit disnspre cei inspirati de divinitate cu idei sa-i trimita la gradinita ca nici macar n-au fost pe langa ideea lui Creanga ca ,,atunci cand nu mai suntem copii am murit demult’’. Au fost lasati sa declare arta si mizerabilismul, fracturismul si toti ,,copiii mei din prezervativele tale’’. Halal poezie, dar s-a declarat invingatoare la concursuri internationale de poezie. Nu spunem care sa nu se rascoleasca mortii geniali din morminte, ca tot mai citesc maiastra-ti carte…
Peste toate aceste nereusite (chemarea la cercetare, inovare, cratie artistica), caci am spus-o, problemele despre care se tot vorbeste nu si-au gasit rezolvare, societatea nebunilor si-a omorat in acest martie 2020 si batranii iar acum asteapta solutii la probleme… Sunt chiar batranii care au luptat in al doilea Razboi Mondial, unii chiar in primul. Ha, ha!
Dar cum ar fi oare ca societatea sa recunoasca astfel drept valoare pe cel caruia scoala i-a spus in zeci de ani ca o are? Asta pentru ca, oricat de corupt sistemul de invatamant valorile il penetreaza pana in varful stiintei, dar meritul ramane cersetor si nimicul pluteste in maretie…usor chiar cu o singura conditie: suportul moral, daca se poate si material, al familiei. stiti cum ar fi? Ar fi de parca Mercur da societatii nebunilor o lovitura de gratie fiindca de mult n-a mai fost astfel, chiar de la zidirea lumii… nici nu stim cum ar fi. Cum ar fi? Am intrebat multi oameni ce ar fi fost daca ramanea Isus pe pamant si nu Barabas, inainte de acea legendara zi de Pasti, cea cu invierea. Greu au mers raspunsurile si intr-un mod cu totul egoist (sa mai fi trait, sa ne invete mai multe despre noi), asta fiindca nici imaginatia nu ne merge la o compunere cu tema ,,cum ar fi sa fie bine’’? Ce e mai ciudat e ca majoritatea oamenilor nici pestisorului auriu nu ar stii ce dorinte sa le indeplineasca. Cat despre ascultare…Nu este oare omul facut pentru bine? Ori n-ar fi chiar aceasta o alta conceptie despre creatie? Valorile nu vor cere pedepsirea celor ce au reusit in ultimii ani sa profite de ceilalti …dar nu si de ei… si numai ei stiu cate aveau de oferit, ce degeaba ar fi dat solutii la probleme dar au fost ocoliti ca bolnavii de ciuma. Nici nu au nevoie de comploturi demascate. (Soarta celor rai este cea mai grea pedeapsa pentru faptele lor. Lectia le-o va oferi viata.)
Pentru toate pacatele lui (si-a omorat tatal, a avut drept sotie pe mama sa, etc) nu l-am condamnat cu superficialitate pe Oedip si asta nu numai pentru ca sa cunosti mai mult inseamna sa intelegi si sa ierti mai multe… de aceea, complexa fiind problema zilelor acestui martie-aprilie 2020 nu o vom trata cu superficialitate, o intelegem, caci ,,Viitorul si trecutul/Sunt a filei doua fete,/Vede-n capat inceputul/ Cine stie sa le-nvete’’, vom ierta caci cine iubeste mult iarta mult si creatorii fie ei tehnici sau artistici iubesc mult lumea, caci altfel s-ar bucura singuri de creatia lor…si ce-ar fi lumea azi fara darul din creativitate facut lumii, care este curent electric, bunaoara? Daruirea de sine si altruismul ii innobileaza pe oamenii destepti! Acesta este zambetul lor si linistea lor, nobletea si bunatatea mintii luminate.
Vom ierta si vom merge mai departe.
si totusi…ce ar fi daca… ar lua premiu cel bun, nu s-ar mai pune la indoiala nevoia politicii si ,,s-ar da Cezarului ce-i al Cezarului’’, caci scoala, spital, biserica si drum sunt necesare oricarei civilizatii. Dar daca politicul s-ar ocupa doar de politica si nu ar mai invada in spatiul culturii, al stiintei, al artei, nici intr-al comertului sau al managementului companiilor de stat?
Avem nevoie de eroi pozitivi, de oameni intelepti sa rezolvam problemele grave ale omenirii. si am o propunere: sa-i intrebam despre probleme si solutii chiar pe oamenii intelepti? O problema bine pusa e pe jumatate rezolvata si e cert, decat o falsa problema rezolvata admirabil mai bine o problema reala rezolvata asa si-asa. Azi care ar fi problema? A spus-o Bancusi demult dar e despre ceea ce traim azi:,, spaima existentiala consta si in spaima lipsei painii celei de toate zilele. Au fost si in Egipt si in Iudeea 7 ani grasi si 7 ani slabi, insa astazi se traieste numai de la mana si pana la gura. Magnatii au spaima crahurilor, iar saracii teama de somaj. Planeta noastra si-a iesit din tatani. Nu avem nici primaveri, nici veri!’’
si care ar fi solutia?
Dar, daca acum 100 de ani Al Vlahuta zicea: Unde ni sunt visatorii? tot cam aceeasi e solutia si azi, dar intrebarea este: unde ne sunt inteleptii si arheii?
De unde pornim cu demonstratia? Ne-a demonstrat Eminescu in ,,Memento Mori,, ca fiecare civilizatie ia nastere prin intrepatrunderea unor stihii cu un element al naturii: Egiptul din ,,visarile pustiei’’, Grecia prin ridicarea muntilor spre zei iar Nordul prin ,,visul iernii,, si PRINTR-O FORFOTA DE ARHEI ce coboara si se intrepatrund cu natura. Nefiind fenomene istorice, istoria nu prezinta aceste momente dar miturile si povestile prezinta arheii care dau civilizatiilor cheia ca acestea sa se poata naste.
,,Declinul civilizatiei se petrece cand arheii parasesc comunitatea, intr-un apus de zeitate si asfintire de idei’’, arheii ce calatoresc din om in om de-a lungul istoriei avandu-si originea in timpul mitic al inceputurilor.
Fiecare dintre noi suntem un amestec de euri. O spune Dan in ,,Sarmanul Dionis’’ intrebandu-se: cati oameni sunt intr-un singur om? in ,,Istoria religiilor’’ Mircea Eliade spune ca toate gesturile, faptele, gandurile noastre, sunt ,,lumi care ne strabat, precum limba, stramosi, natiune, idei, arhei in general, au si ele trecutul lor diferit si particular al fiecaruia si deschid teritoriul marilor intrepatrunderi’’. Mircea Eliade mai spune: daca te gandesti bine, faptul de a fi tu insuti este o raritate sau chiar o imposibilitate. Fiecare om simte din cand in cand ceea ce trecea prin mintea cersetorului din ,,Avatarii Faraonului Tla’’: el avea o lume gata in capul lui, de a carei izvoare nu-si putea da socoteala’’.
Totusi, asa, cu toate avatarurile petrecute cu noi, cu fiecare, mai sunt oameni care nu vor face ca in ,,Moartea lui Ivan Ilici’’ care, instiintat ca peste 7 zile va muri a urlat toate cele 7 zile de parere de rau ca n-a trait, ci s-a lasat trait in ciclul anotimpurilor, primavara sapand si toamna culegand. Am eu stire ca scriptul a lucrat si el si ca numai unii parinti au meritat ca ,,la chemari adanci de mame sa-mi fi mama te-am ales’’, spune luminatul Lucian Blaga si mai sunt 2% din populatie care TRaIESC. De-ar fi si mai putini nu cred ca ii face pe toti inteleptii lumii sa se regaseasca in trecutul lor de strut, cand politicul cu cercetatorii lui manati de profit (niciunul pe bune, dar niciunul, cum a fost legendara situatie cu Sodoma si Gomora) ne retrag libertatile esentiale cucerite de stramosi cu atata lupta.
Dar putem sa ii recunoastem, ii descrie Macedonski: ,, in viata insa duc o cruce de care toti se-ntrec s-apuce sa-i rastigneasca-n cuie’’. De suferinti ei sunt exemple. Cand mor li se ridica temple si falnice statuie’’.
Daca nici de acestia n-om avea o fi vreunul precum Salazar care vorbea prin carciumi ca de-ar fi el prim-ministru in Portugalia… L-au pus si nu le-a parut rau. Nici asta nu e solutie. S-a demonstrat de curand cand un om spunea ca are vaccin Covid toti se izolau in casa. Pai cine vrea vaccin la covid (coabitarea cu vidul)? Nimeni. Se vrea problema vid, nu solutia la vid.
Sa revenim! ,,Declinul civilizatiei se petrece cand arheii parasesc comunitatea, intr-un apus de zeitate si asfintire de idei’’. Este aceasta vreme azi? si daca n-o fi, unde ne sunt arheii? Iesiti din timp si uniti-va cu arheii vostri, precum Dionis cu Dan si Dan cu Zoroastru!
Sa va demonstrez ca acum e timpul? Pai de curand Umberto Eco in ,,Pe umerii gigantilor’’ radiografia societatea: nu mai recunostea semnele (semnelor vremii nu le mai era el profet? Au aparut altii? Sa-i vedem!) luptei dintre generatii care candva presupunea existenta de modele percutante care sa poata permite o contestare acerba, semnele revoltei, inovatiei si contestarii tinerilor de azi care aparent au ,,complexul lui Saturn’’, parea ca acest conflict intre generatii nu mai exista fiindca painti, copii si profesori sunt toti hip, era tehnologica a estompat diferentele, a dus la acceptarea modelelor si …valorilor? Parea ca traim o ,,orgie a tolerantei, intr-un politeism generalizat’’ si nu mai exista o cumpana a apelor care sa separe pe copii de parinti si sa ii impinga pe primii la paricid.
Paricidul a iesit din criza si iata, proastele diagnostice ca principiul paricidului a expirat, ne arata ca pe umerii gigantilor care trebuie ,,sa se catere ei pe umerii nostri, ai piticilor, sa poata vedea’’ apasa.
E bine, nici principiul lui Saturn nu e generalizat, (imi pun o intrebare: daca mai e valabil canibalismul?) e mai degraba un ,,sindrom de copil mic,, care vrea sa fie tinut in brate la oamenii mari slabi, la aceia despre care se spune ca sunt ,,oamenii nepotriviti la locul potrivit altora’’ . Sunt multi si acestia dar nu ei sunt nici gigantii, nici arheii.
Dar daca nu sunt arhei urmeaza sau nu o noua civilizatie?
Iata o poezie cu tema impusa: in plina ofensiva a coronavirusului, cei de peste 65 de ani pot iesi la intalnire cu … inamicul intre orele 11-13, „pe propria raspundere!” Urmasii lui Pillat se spala pe maini de soarta „iresponsabililor”. Rezultatul temei: Mai ceva ca la razboi,/Libertatea e cu noi/Doua ceasuri cam patrate/si, apoi, /inapoi,/Fiindca altfel nu se poate!
Virusu-i de soi/Rau - imparatesc,/Cu parfum de satra/Sau ... de Everest... si o demonstratie practica: Azi am facut zece genuflexiuni: am numarat pana la noua si, m-am pravalit spre a zecea. Acum mi-am pus o compresa (sterila, cum altfel!) la nas. il aveam prea pe sus...
Sa nu fie cum prevedea I.D Sarbu: Toata lumea se va intigani. O fi aceasta noua civilizatie?


Contact

Victoria Stolojanu Munteanu este Scriitoarea gorjenilor de pretutindeni pe scena literaturii si a artei !

.

Doar eu, Victoria Stolojanu Munteanu !

Scriitoarea gorjenilor de pretutindeni !

Gorj, Romania

Facebook

IP-ul Dvs. este ~
Profesional Admin
All Rights Reserved for New Graphic Concept, Photo Arrangement, Text Concept, Scripts. This is a professional site for a Brand